Külföldön tervezel munkát vállalni? Ezeket gondold át!

Posztolta Gourmand Iskola 2019/06/17 0 Hozzászólások

Izgatja a fantáziád a külföldi munkavállalás? Kokettálsz a gondolattal, hogy repülőre pattanj, és egy teljesen új környezetben, új kihívásokkal nézz szembe? Vajon milyen érzés lenne mindent hátrahagyva új életet kezdeni egy idegen országban? E heti bejegyzésünkben a külföldi munka legfontosabb szempontjaira hívjuk fel a figyelmed, amelyeket célszerű átgondolnod, mielőtt belevágsz.

 

Anyagi kérdések

 

Még ha úgy is indulsz neki, hogy már vár kint az új állásod, akkor is kalkulálnod kell az úgynevezett indulótőkével. Mennyibe fog kerülni a repülőjegy (esetleg a taxi a reptérre), a szállás, a munkába járás és az étkezés az első hónapban? Milyen összegnek kellene a zsebedben lenni az induláskor ahhoz, hogy az első fizetésedig se szenvedj semmiben hiányt, és biztonságban érezd magad? Azt javasoljuk, hogy mindenképp egy „kis” ráhagyással számolj, ne centizd ki a költségeket, hiszen bármikor találhatod magad vis maior helyzetben, akkor pedig nem árt, ha van mihez nyúlni.

 

 

Nyelvtudás

 

Vannak olyan külföldi álláslehetőségek, amelyeknél pusztán minimális nyelvtudást várnak el, azonban a mindennapok során szükséged lesz a társalgási szintű nyelvismeretre, ha komfortosan szeretnéd érezni magad, vagy ha új kapcsolatokat építenél, új barátokat szereznél. Mindenképp olyan célországot válassz, aminek (ha nem is felsőfokon, de magabiztosan) beszéled a nyelvét, illetve ahol egy általad beszélt nyelv már elegendő ahhoz, hogy megértsenek és Te is megértesd magad.

 

Család, barátok

 

És persze a párkapcsolat. Ha egyedül indulsz útnak, akkor szinte teljesen biztos, hogy előbb, vagy utóbb utolér a mélypont, és magányosnak fogod érezni magad. Persze remek online lehetőségek vannak a kapcsolattartásra (Skype, Facebook, stb.) de azért távolról sem ugyanaz, mint együtt ebédelni a családoddal, vagy kávézni a barátaiddal. Jól gondold meg, hogy megéri-e hátrahagyni a szeretteid, és vedd számba a hazalátogatás költségeit is.

 

Környezetváltozás

 

Romantikus elgondolás, hogy egyik napról a másikra teljesen új környezetben találjuk magunkat, ahol önállóan kell boldogulnunk, és csak magunkra számíthatunk. De ebben a helyzetben gyakran olyan apróságok is hiányozni kezdenek, amelyek itthon az állandóságot jelentették: a kedvenc kávésbögrénk, vagy a kilátás az ablakunkból. Ha az utazás mellett döntesz, akkor célszerű magaddal vinned pár, Számodra kedves holmit, talán segítenek majd átlendülni a depresszív időszakokon.

Ha pedig még nem döntötted el véglegesen, hogy külföldre költözöl, és esetleg mégis itthon folytatnád a tanulmányaid, akkor keress olyan iskolát, ahol a következő években biztosan jól fogod érezni magad, és piacképes szaktudást is szerzel, amiből később kényelmesen megélhetsz. Ide kattintva megtekintheted képzéseinket, és kiválaszthatod magadnak a legmegfelelőbbet!