ÍGY KELL KEZET MOSNI

Posztolta Gourmand Iskola 2020/03/15 0 Hozzászólások

Ahhoz, hogy értsük, pontosan miért is a kézmosás bizonyul a legjobb fegyvernek a koronavírus ellen, nem árt tudnunk pár dolgot a vírus struktúrájáról.

 

 A vírus úgynevezett pozitív-szálú RNS-vírus, melynek terjedését az RNS biztosítja (tehát, ez az örökítőanyaga), amit fehérjeköpeny (zsírréteg) és burok (membránszerű foszfolipid-struktúra) vesz körbe. Ez a burok azonban szappan, illetve alkohol-alapú kézfertőtlenítő szerek hatására felbomlik, így pedig a vírusrészecskék elvesztik fertőzőképességüket.

 

Ezért nagyon fontos a helyes és gyakori kézmosás!

 

Nyilván eddig is rendszeresen kezet mostál, de talán nem fordítottál elegendő figyelmet a technikájára, ezért összegyűjtöttük neked, hogy mire kell odafigyelned:

 

  • A kézmosás tartson 20-30 másodpercig. Nem elegendő csak bedugni a kezünket a víz alá, alaposan és körültekintően meg is kell dörzsölnünk, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől!
  • A folyékony szappan higiénikusabb, mint a hagyományos, mert ez utóbbi felületén képesek megtelepedni a baktériumok. Ezért célszerű folyékony szappant használnunk (kiváltképp nyilvános helyen).
  • A kézmosás terjedjen ki a hüvelykujjra, az ujjvégekre, a tenyér barázdáira, a körömágyra, a kézfejre és az ujjak közti részre is.
  • Kézmosás után használjunk tiszta törölközőt; nyilvános helyen pedig papírtörlőt (és kézmosás után a csapot is ezzel zárjuk el).
  •  

Ide kattintva megnézhetitek a Semmelweis Egyetem oktatóvideóját, ami szemlélteti a helyes kézmosás technikáját.

 

Mikor kell kezet mosnunk?

 

Azt már kisgyerekkorunk óta tudjuk, hogy étkezés előtt illik kezet mosni. Fontos azonban, hogy mosdóhasználat előtt(!) és után, továbbá tömegközlekedést követően és amint hazaérkezünk valahonnan – legyen az első dolgunk a kézmosás!

 

Nem árt az sem, ha mindig hordunk magunknál valamilyen alkohol-alapú kézfertőtlenítő szert, amit szinte bármilyen drogériában, pár száz forintért beszerezhetünk. Ezek közt akadnak kisebb, táskára erősíthető változatok is, így attól sem kell tartanunk, hogy ott felejtjük valahol.

 

Nem túl nagy áldozat, és nem is igényel túl nagy önfegyelmet, hogy rendszeresen és alaposan mossuk meg a kezünket, cserébe viszont nem csupán a koronavírus-, hanem más fertőző betegségek ellen is hatékonyabban védekezhetünk.