Amire a járvány megtanított

Posztolta Gourmand Iskola 2020/04/19 0 Hozzászólások

Jelen helyzetünk szomorú és kétségbeejtő, így bizonyos szempontból demagóg húzás lenne azt állítani, hogy van pozitív oldala. Azonban, csak rajtunk múlik, hogy teljesen beletemetkezünk-e az önsajnálatba, és hagyjuk, hogy a kilátástalanság érzése eluralkodjon rajtunk; vagy megpróbálunk inkább arra fókuszálni, hogy mit tanulhatunk meg a járvány és a veszélyhelyzet kapcsán. Az alábbi felsorolás persze távolról sem teljes, így ha van kedved, bátran egészítsd ki a Te saját, szubjektív gondolataiddal (akár csak magadban, akár kommentben).

 

Egészség

 

Az egészség mindennél fontosabb: ez a legalapvetőbb örökérvényű igazság. Olyannyira, hogy gyakorlatilag egész életünkben közhelyként kezeltük.  Amíg ugyanis valaki nem találja szemben magát valamilyen súlyos betegséggel, addig hajlamos evidenciaként tekinteni a saját egészségére. Pedig az egészség távolról sem evidencia, hanem valódi kincs (aminek a megőrzéséért tennünk kell, és amit meg kell tanulnunk értékelni).

 

Gondoskodás, odafigyelés

 

Sokan abban a meggyőződésben éltünk, hogy nincs időnk ellátogatni a nagymamánkhoz, felhívni őt telefonon, elszaladni helyette a postára, vagy más mindennapi teendőnkben a segítségére lenni. Világjárvány idején azonban kétszer is meggondoljuk, hogy mire mondunk nemet, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy egy kis odafigyeléssel, és néhány tennivaló átvállalásával akár idősebb szeretteink életét is megmenthetjük.

 

Emberi kapcsolatok

 

Sokszor eddig önként választottuk a Facebook messengert, vagy a Skype-ot a barátainkkal való kapcsolattartásra – a személyes találkozás helyett. Eddig ez a mi döntésünk volt. A jelenlegi helyzet azonban megfoszt bennünket a személyes találkozás lehetőségétől, és online kapcsolattartásra kényszerít. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én négy önkéntes karanténban töltött hét urán másra sem vágyom, mint meginni egy kávét facet to face a barátaimmal (és torkig vagyok az online diskurzusokkal).

 

Tudatosság

 

Legyen szó akár a személyes higiéniáról, akár a hulladéktermelésről, akár a vásárlásról, a tudatos döntéseknek bizony eddig sokkal kisebb szerep jutott a mindennapjainkban. Az étkezés előtti kézmosás inkább csak afféle hagyomány volt, de semmiképp sem tekintettünk rá jogos elvárásként, mert nem éreztük, hogy lenne tétje, értelme. Jártunkban-keltünkben beugrottunk a mekibe egy hamburgerre annak ellenére, hogy tudtuk, mennyire egészségtelen. Most azonban kénytelenek vagyunk tervezni, mérlegelni és komolyan venni azokat a szabályokat és intelmeket, amelyeket bár eddig is ismertünk, mégis figyelmen kívül hagytunk.

 

Téged mire tanított meg a járvány? Ha van, ami, úgy érzed, mások számára is fontos lehet, akkor oszd meg velünk kommentben!