Te mit szoktál válaszolni?

Posztolta Gourmand Iskola 2020/02/10 0 Hozzászólások

Arról, hogy bizonyos tetteket, gesztusokat illik megköszönni, bizonyára magad is tudsz, és feltehetően rendszerint használod is ezt a varázsszót. Arról azonban aránylag kevés információnk van, hogy mit lehet válaszolni annak a személynek, aki neked köszön meg valamit.

 

Te mit válaszolsz a KÖSZÖNÖM-re?

 

Nincs jó, vagy rossz válasz, csak különböző válaszok vannak, amelyek különbözőféleképpen hatnak a beszélgetőtársadra, és természetesen különböző dolgokat is árulnak el rólad.

 

Szívesen

 

Ez talán a legtöbbször használt formula, általában ezt használjuk, ezért talán fogalmazhatunk úgy, hogy az origó. Annyira beépült a szókincsünkbe, és a mindennapi beszédhelyzetekbe, interakciókba hogy szinte nincs is igazán pozitív vagy negatív előjele. Azonban, ha megtoldod egy kedves, szívből jövő mosollyal, akkor máris személyesebbé és őszintébbé válik.

 

Nincs mit/ Semmiség

 

Ezekkel érdemes vigyáznod, hiszen gyakorlatilag semmiséggé nyilvánítod a gesztust, amit a társad megköszön neked. Egyszerűen értéktelennek titulálod a tetted (vagy önmagad). Persze van, amikor valóban pusztán apróságról van szó, de egyéb esetben azért inkább mellőzd ennek a néhány szónak a használatát.

 

Ez csak természetes

 

Ez a kifejezés kedves, közvetlen, és csupa jó dolgot árul el rólad. Például, ha lesegítesz egy idős hölgyet a buszról, és amikor megköszöni, te azt válaszolod: ez csak természetes, azzal valójában azt kommunikáltad, hogy te bizony gyakran cselekszel jó dolgokat, a jó szándék a lényedből fakad.

 

Én is köszönöm

 

Vitathatatlanul ez a legszebb mindközül, hiszen mozgásban tartja a beszélgetőpartnerek közt áramló energiát. Képzeld el azt a szituációt, hogy a tanárod gratulál egy ötös dolgozathoz, te pedig természetesen megköszönöd, mire ő kedvesen azt válaszolja: én is köszönöm. Mit jelentene ez a számodra? Azt jelentené, hogy megköszönte a tanulásba fektetett időd és energiád. Hogy elismerte a munkád. Megköszönte neked. Hát nem fantasztikus érzés lenne? Milyen sokat hozzáadna az ötösödhöz és a gratulációhoz, nem? Ha lehet, még büszkébb lennél magadra, még jobban éreznéd magad!

 

Látod, milyen fontos a kommunikáció, és mennyi mindent jelent egy-egy szó, amit pusztán megszokásból használunk? Alkalmazd ezeket tudatosan, és meglátod, mennyi minden fog megváltozni körülötted!